Fysisk aktivitet
Statistiken om svenskarnas fysiska aktivitet bygger på att människor själva fått uppskatta hur mycket de motionerar. Observera att vi tenderar att överskatta mängden motion när vi själva får bedöma den.
Två av tre bedömer att de rör sig enligt WHO:s rekommendation
2024-11-21
Andel (%) 16–84 år som anger att de når rekommendationen om minst 150 minuter i veckan av minst måttligt ansträngande fysisk aktivitet. År 2024.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten/Folkhälsomyndigheten
För att få en positiv effekt på hälsan bör man motionera minst 150 minuter i veckan, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Se till så att du åtminstone blir andfådd, varm och lite svettig. Träning med högre intensitet ger i allmänhet större hälsoeffekter.
Två av tre svenskar bedömer att de når rekommendationen. Andelen är högst i den yngsta åldersgruppen och lägst i den äldsta. Könsskillnaderna är små. Läs mer om rekommendationer för fysisk aktivitet.
Närmare fyra av tio motionerar minst fem timmar i veckan
2024-11-21
Andel (%) män och kvinnor 16–84 år som anger att de är fysiskt aktiva på minst måttligt ansträngande nivå minst 300 minuter per vecka. År 2024.
Källa: Nationella folkhälsoenkäten/Folkhälsomyndigheten
Nästan 40 procent av svenskarna uppger att de motionerar minst fem timmar i veckan, så att de blir andfådda och svettiga. Den äldsta ålderskategorin, 65–84 år, skiljer sig något från de övriga. Den gruppen har lägst andel flitiga motionärer. Könsskillnaderna är överlag små.
Många motionerar sällan eller inte alls
2024-11-21
Andel (%) av befolkningen, 6–80 år, som anger att de motionerar minst 1 gång per vecka samt sällan eller aldrig (högst 1–3 gånger/månad). År 2023. Skattade värden.
Fråga: Hur ofta ägnar du dig åt motion/idrott som är måttligt ansträngande, får dig att bli varm/andas något kraftigare än normalt och överstiger 20 minuter?
Källa: Riksidrottsförbundet/SCB, Svenska folkets relation till motion och idrott
Majoriteten av svenskarna 6–80 år anger att de motionerar åtminstone en gång i veckan. Men 25 procent svarar att de sällan eller aldrig motionerar på fritiden. Andelen inaktiva är lägst bland barn.
Promenader den populäraste motionsaktiviteten
2024-11-21
De tio populäraste idrotts- och motionsaktiviteterna* hos befolkningen (6–80 år) sett till antal utövare år 2023. Skattade värden. Deltagarna i undersökningen kunde välja flera svarsalternativ.
Gång = gång, promenad, power walk, stavgång. Vandring = vandring, hiking, trekking. Yoga = yoga, meditation, qigong, avspänning och dylikt. Gruppträning = aerobics, gympa, step, zumba och dylikt.
*Aktiviteter som utövas regelbundet.
Källa: Riksidrottsförbundet/SCB, Svenska folkets relation till motion och idrott
Att gå en promenad, springa eller styrketräna är svenskarnas tre vanligaste idrotts- och motionsformer. Det gäller för både män och kvinnor. Endast en lagidrott, fotboll, tar sig in på topp tio-listan.
Hälsotrend bland ungdomar
2020-05-13
Andel (%) gymnasieelever som svarar ”Skaffa mig goda hälsovanor och en sund livsstil. År 1995–2019.
Fråga: Vad är viktigast för dig just nu?
Källa: Ungdomsbarometern – En engagerad idrottsgeneration?
Allt fler gymnasieungdomar tycker att det är viktigt att skaffa sig goda hälsovanor och en sund livsstil, visar en enkätstudie från Ungdomsbarometern. Många träningsintresserade väljer bort föreningsidrotten och dess fokus på tävling. De tränar i stället för hälsans skull på ett gym, eller på annat sätt helt på egen hand. Mer om Ungdomsbarometern under Ungas aktivitetsnivå.
Ungdomars träning på fritiden
2020-05-13
Andel (%) ungdomar, 15–24 år. År 2019.
Fråga: Hur ofta tränar eller motionerar du, utöver eventuell idrott i skolan?
Källa: Ungdomsbarometern – En engagerad idrottsgeneration?
Tre av fyra ungdomar uppger att de tränar åtminstone någon gång i veckan, utöver skolans idrottsundervisning. En tredjedel säger sig träna eller motionera flera gånger i veckan och 15 procent ”i princip varje dag”. En fjärdedel tränar endast några gånger i månaden eller mindre än så, enligt Ungdomsbarometern.
Fördjupning
- Centrum för idrottsforskning: De aktiva och de inaktiva (2017)
- Ungdomsbarometern: En engagerad ungdomsgeneration? (2020)
- Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet: Varje rörelse räknas 2022)